Blog

Fizik Tedavi Fıtığı Geçirir Mi?

Fizik Tedavi Fıtığı Geçirir Mi?

Fizik tedavi fıtığı geçirir mi? Bel fıtığı şikayeti olanlar, farklı tedavi yöntemleri aramaktadır ve son dönemlerde fizik tedavi ve rehabilitasyonun bel fıtığını iyileştirip iyileştirmediğini merak etmektedir. Bu yazı ile fizik tedavinin bel fıtığının iyileşmesine etkili olup olmadığı açıklanacaktır.

Fizik tedavi fıtığı geçirir mi konusunda ilk belirtilmesi gereken fizyoterapi uygulamalarının, egzersizlerin pek çok hastanın cerrahi müdahaleye gerek kalmadan ağrılarının dinmesine yardımcı olduğudur. Siyatik sinirlerdeki ağrılar, boyun fıtığı, bel fıtığı belirtileri olan hastaların öncelikle uzman doktorlara baş vurması; rahatsızlıklarının boyutuna göre istirahat, ilaç tedavisi veya fizik tedaviye başvurabilirler.

Bel Fıtığı Nedir, Nasıl Başlar?

Bel fıtığı, omurgalar arasındaki kıkırdağın omurilik kanalına doğru balon şeklinde bir çıkıntı oluşturması ve sinirler üzerine baskı yapmasıdır. Bel fıtığı, genellikle bel ağrısı ile başlar. Ancak kimi hastalarda farklı etkiler ile başladığı da olur. Kalça ağrısı da bel fıtığının belirtilerinden biri olabilir. Bel ve kalça ağrısının dışında ayaklara yayılan ağrı da bel fıtığının belirtisi olma ihtimaline sahiptir.

Bel Fıtığının Nedenleri Nelerdir?

Bel bölgesi, vücudun ayakta durmasını sağlar. Vücuda binen yükü ayaklara ve başka organlara dağıtan bel, bazı etkenlerden dolayı rahatsızlanabilir. Bel fıtığının nedenlerini şöylece sıralamak mümkündür:

  • Ağır yük kaldırmak
  • Ters bir hareket yapmak
  • Dejenerasyona bağlı olarak eklemlerin ve diğer yapıların aşınması ve güçsüzlüğü
  • Hareketsiz yaşam
  • Aşırı kilo
  • Yaşla birlikte meydana gelen kas zayıflığı
  • Stres

Bel Fıtığının Belirtileri Nelerdir?

Bel fıtığı başlamadan önce vücutta bazı belirtiler görülebilir. Bu belirtileri ihmal etmemek, erken dönemde tedbir almak lazımdır. Bel fıtığı ile ilgili hastada şu belirtiler görülür.

Fizik Tedavi Fıtığı Geçirir Mi?
Fizik Tedavi Fıtığı Geçirir Mi?
  • Bel ağrısı
  • Bacak ağrısı
  • Kalça ağrısı
  • Elektrik çarpması
  • Yanma
  • Karıncalanma
  • Uyuşma
  • Bacakta uyuşma
  • Bacakta güçsüzlük

Egzersizler ve Fizik Tedavi Fıtığı Geçirir Mi?

Fizik Tedavi Fıtığı Geçirir mi? sorusunun yanıtı, problemin ameliyatsız bir tedavi planı ile çözümlenmesi için oldukça önemlidir. Bel fıtığı tedavisi, evvela ameliyatsız olarak çözümlenmelidir; ameliyat bel fıtığı tedavilerinde genellikle son çare olarak önerilir. Bel fıtığı için koruyucu tedaviler ön planda tutulur. İlaç (ağrı kesici ve kas gevşetici) kullanımı, basit egzersizler ve sıcak uygulamalar bel fıtığında koruyucu tedavilerdendir.

Bütün bunlardan başka bel fıtığı için fizik tedavi ve rehabilitasyon da koruyucu bir tedavi olarak öne çıkmaktadır. Fizik tedavi, bel fıtığının ameliyatsız olarak iyileşmesini sağlayan çok önemli bir yöntemdir. Eğer bel fıtığı rahatsızlığı ileri boyutlara ulaştıysa enjeksiyon (iğne tedavisi) uygulaması yapılarak hastalığa çözüm bulunmaya çalışılır. Bu tedavi yöntemi, hastalığın iyileşmesini sağlamıyorsa hastaya ameliyat önerilir.

Bel Fıtığında Fizik Tedavi

Fizik Tedavi Fıtığı Geçirir mi? Bel fıtığında fizik tedavi ve rehabilitasyon seansları 10 ile 20 arasında değişmektedir. Önerildiği günlerde seanslara gidilmelidir. Tedavinin düzenli olarak devam ettirilmesi, bel fıtığının bir sorun olmaktan çıkmasını sağlar. Fizik tedavi uygulamaları bel fıtığının meydana geldiği bölgedeki kasların iyileştirilmesini sağlar.

Bel Fıtığı Rahatsızlığında Fizik Tedavinin Amacı

Bel fıtığı hastalığında uygulanan fizik tedavinin amacı, ilk olarak hastanın ağrısını azaltmaktır. Ağrıları azalan bireylerin günlük hayattaki aktivitelerini eskisi gibi yapabilmeleri gerekir. Bel fıtığı tedavisinde fizik tedavi yönteminin kullanılmasındaki ikinci amaç rahatsızlığın ilerlemesini engellemektir.

Evde Fizik Tedavi

Bel Fıtığı Tedavisinden Sonraki Süreçte Neler Yapılmalıdır?

Bel fıtığı şikayeti olup da fizik tedavi ve rehabilitasyon alan bireyin tedavinin amacına ulaşabilmesi için alması gereken bazı önlemler vardır. Fizik Tedavi Fıtığı Geçirir mi? sorusunun yanıtı, bir bakıma hastanın kendisiyle ilgili bir durumdur. Hastanın içinde bulunduğu durumla ilgili bir bilinç geliştirmesi, önlemleri alabilmesi için gereklidir. Fizik tedavi uygulamasından sonra hasta, kendisini korumalıdır. Şu hususlar tedavinin amacına ulaşması adına oldukça önemlidir:

  • Hasta, ağır yük kaldırmamalıdır.
  • Uzun süre eğilip kalkmamalıdır.
  • Kilolu ise kilo vermelidir.
  • Hekimin önerdiği ilaçları aksatmadan kullanmalıdır.
  • Fizik tedavi uzmanının vereceği egzersizleri düzenli olarak yapmalıdır.

Bütün bu önlemler, hastanın daha rahat hareket etmesini sağlar. Kaslar açılır ve böylece hastanın hareket kabiliyeti ve potansiyeli artar.

Bel Fıtığında Fizik Tedavinin Etkisi Ne Zaman Görülmeye Başlanır?

Bel fıtığının fizik tedavi ile ortadan kaldırılması için yapılan uygulamaların ardından iyileşme süreci hastadan hastaya değişmektedir. Kimi hastalar, ilk seanslardan itibaren iyileşmeye başlarken kimileri daha ileriki evrelerde rahatsızlıklarından kurtulmaktadır. Fizik Tedavi Fıtığı Geçirir mi? konusu alınacak önlemlerle yakından ilişkilidir.  Fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamasının ardından gerekli tedbirleri alan bireyler, günlük hayatlarını eskisi gibi sürdürebilir. Fizik tedavi uygulamaları, bel fıtığı şikayetlerinin azalmasını ve istenen düzeyde iyileşmenin gerçekleşmesini sağlar.