Boyun Fıtığı Tedavisi
Özellikle bilgisayarla çalışan ve masanın başında çalışmalarını yürütenlerin risk grubunda olduğu boyun fıtığı tedavisi olan bir rahatsızlıktır. Yaşamdaki düzensizlikler, spor yapmama ya da kasların genetik olarak zayıf olması da boyun fıtığına yol açan etmenler arasındadır.
Boynun hareket kabiliyetini azaltan, hatta yürüme sorunlarına dahi yol açabilen boyun fıtığı tedavisi hakkında bu makalede farklı bilgiler bulabilirsiniz. Yaşam kalitenizi yükselterek boyun fıtığına yakalanma riskinizi en aza indirebilirsiniz. Günün büyük bir bölümünü sabit bir biçimde bilgisayara bakarak değil de küçük hareketlerle sürdürmeniz vücudunuz ve özellikle de boynunuz için çok faydalı olacaktır. Tıp alanındaki yeni gelişmeler, farklı tedavi yöntemlerinin bulunmasını sağlamıştır.
Boyun Fıtığı Nasıl Başlar?
Vücudun en önemli bölümlerinden biri olan omurga, hem dikey bir etki ile vücudun ağırlığına ve dış kuvvetlere karşı koyar hem de vücudun hareket fonksiyonunu sürdürür. Omurga, sabit ve hareketli kalmak gibi özelliklere sahiptir. Bölümlü omurga yapısı ve omurlar arasındaki diskler, vücudun hem sabit kalmasını hem de hareketli olmasını sağlar. Diskler, yana eğilme ve dönme esnasındaki kuvvetleri karşılar. Ayak üzerinde durmak da disklere uygulanan kuvvetin derecesinde artmalara neden olur. Disklere uygulanan kuvvet ve yaşın etkisi bir süre sonra yıpranmalara yol açar. Disklerin artık yükleri karşılayamaz olur ve bundan dolayı da boyun fıtığı başlar.
Boyun Fıtığı Neden Olur?
Boynun hareketli yapısı, fazla bir hareket taşımasa da disk fıtığı görülme ihtimalini artırır. Boyun bölgesinde bulunan omurların her birinden çıkan sınırlar kol ve sırta yayılır, bu bölgelerdeki duyu ve hareketi oluşturur. Boyun fıtığı; disklerin yumuşak iç kısmının dış taraftaki bağ dokuyu yırtarak omuriliğe ve sinirlere baskı yapmasıyla birlikte boyun fıtığı meydana gelir.
Boyun Fıtığının Belirtileri Nelerdir?
Hayat akışını olumsuz olarak etkileyen boyun fıtığı, farkı belirtiler ile ortaya çıkmaktadır:
- Kolda, tek taraflı olarak meydana gelen ağrı
- Parmak uçlarına ulaşan uyuşma ve ardından oluşan ağrı
- Ağrının ardından kolda oluşan kuvvet kaybı
- Kuvvet kaybına bağlı olarak eldeki cisimleri düşürme
- Yürümedeki güçlük ve denge kaybı
Bütün bu belirtiler ciddiye alınmalı ve daha başlar başlamaz birtakım önlemler ile sorunun büyümesi engellenmelidir.
Boyun Fıtığı Dönemleri
Boyun fıtığı rahatsızlığı, akut ve kronik olmak üzere iki dönemde seyreder. Akut dönemde nukleus pulpozus fıtıklaşır ya da serbest bir biçimde dışarı çıkar. Kronik dönemde ise hastalık servikal spondilozis şeklinde seyreder. Bu dönemde kemikte gagalaşma, omurga sistemine yayılan dejenerasyon söz konusudur.
Boyun Fıtığının Sebepleri Nelerdir?
Boyun bölgesi hassas bir yapıya sahiptir. Bundan dolayı kolayca yıpranabilir ve boyun fıtığı belirtileri daha erken yaşlarda görülebilir. Boyun fıtığı sürekli olarak aynı noktaya bakan kişilerde çok fazla rastlanan bir hastalık türüdür. Sadece bilgisayar ya da televizyona sabit olarak bakmak değil, klimanın yaydığı soğuk havaya maruz kalmak ve hareketsiz olmak ta boyun fıtığına yol açabilir. Boyun fıtığının yapısal özelliklere bağlı nedenleri de vardır. Uzun boylu olup hassas bir fizyolojiye sahip olanlarda kısa boylu insanlara göre boyun fıtığına daha fazla rastlanır. Ayrıca sigara kullanan kişilerde boyun fıtığı riski artar. Sigara başladıktan beş sene sonra boyun fıtığına yakalanma ihtimali vardır. Ailede boyun fıtığı öyküsü varsa bu hastalık ortaya çıkabilir.
Fizik Tedavi Boyun Fıtığı Tedavisi
Boyun fıtığı, fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları ile tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Tedavi esnasında doğru hareket, boyun egzersizleri, oturma pozisyonu konusunda uygulamalar yapılır. Hasta kas gevşetici ve ağrı kesici kullanırken yaşamını da belli bir düzene sokmalı, fizik tedavi eşliğinde itme, çekme ve germe hareketleri yapmalıdır. Böylece boyun omurunun etrafındaki kaslar güçlenir. Fizik tedavi uygulamaları sayesinde hasta, ameliyat olmadan iyileşebilir. Boyun Fıtığı Tedavisi için Marmara Fizik Tedaviyi arayabilir, evde fizik tedavi hakkında detaylı bilgi ve randevu kaydı talep edebilirsiniz